RIANNE MARRIS
Van Hoevellstraat 19 7471 SM Goor info@riannemarris.nl
0547-260288
In dit atelier worden opleidingstrajecten en workshops gegeven, waarbij niet de kunst van de begeleider het uitgangspunt is, maar de kunst van de deelnemers. Iedere deelnemer wordt gezien in zijn of haar eigenheid en wordt begeleid in de eigen weg en keuzes die een kunstenaar mag maken. Bewustwording op persoonlijk en kunstzinnig vlak is het doel naast vaardigheden m.b.t. materialen en technieken. Er wordt gewerkt vanuit zeer diverse invalshoeken en technieken, zodat er veel geëxperimenteerd wordt èn ontdekt wordt wat bij iemand past.

Lessen

OPLEIDING & LESSEN

De lessen worden gegeven door kunstenaar Rianne Marris, die tevens  gekwalifieceerd docent is. Hierdoor is de kwaliteit van de lesseninhoud en opbouw gewaarborgd.  De opleidingstrajecten zijn voor serieuze creatieve en kunstzinnige beoefenaars, maar plezier is een ingrediënt wat zeker aanwezig moet zijn om te kunnen slagen! Kijk eens rond op deze website en misschien wordt je net zo enthousiast als Rianne.
VISIE Iedereen kan creatief werk maken! Iedereen heeft een eigenheid om dit te doen en het is het hoogste doel om dit te bereiken! Maar wel met oog voor het proces waarin je zit. En dat is voor een ieder anders. Het plezier, het aangaan van uitdagingen en het experimenteren zijn belangrijke uitgangspunten. Het resultaat wordt in eerste instantie losgelaten en de imperfectie proberen we te omarmen. De prijzen en afspraken voor (grote) groepen (bedrijven, vriendinnendag etc.) worden op maat gemaakt, afhankelijk van het aantal deelnemers. Heb je zelf een idee of een specifieke ‘leervraag’? Neem dan contact op per mail.
OPLEIDING HET PAD VAN DE KUNSTENAAR Een teken- en schilderopleiding bestaande uit 4 leertrajecten voor zowel de creatieve beginner als voor de kunstenaar die je bent of graag wilt zijn! In deel 1 leer je een werkwijze, een basishouding die je in je verder kunstloopbaan altijd kunt blijven volgen. Dit jaar is voor iedereen toegankelijk.
Deel 2, 3 en 4 is wel ervaring voor nodig (deel 1 of ergens anders ervaring opgedaan), waarbij deel 3 en 4 echt is voor de kunstenaar is die zichzelf steviger wil neerzetten met zijn of haar werk. Na afronding van leerjaar 4 wordt een certificaat uitgereikt.
RIANNE MARRIS “Ik geef les vanuit de gedachte, dat het krijgen en nemen van vrijheid in het tekenen en schilderen het proces om tot een eigen beeldtaal te komen ten goede komt. Structuur is in het leerproces nodig om tot verdieping te komen Deze combinatie bied ik aan en geeft plezier, inzicht, eigenheid en ontwikkeling. Ik heb een opleiding tot beeldende kunstenaar gevolgd aan de Vrije Academie ‘t Pad en ben gediplomeerd docent in het vak Theologie en Levensbeschouwing. “
DEEL 1: JOUW CREATIEVE ONTDEKKINGSREIS Wil je materialen ontdekken en leren hoe je een boeiend werkstuk kunt maken vanuit jouw eigenheid? Zonder resultaatgericht te zijn en met alle vrijheid voor jouw eigen weg? Dan is dit jaar vast wat voor jou. Het is voor iedereen die plezier wil beleven aan creativiteit, maar ook voor kunstenaars die een andere houding willen leren die hoofd, hart en handen verbindt. Je wordt gestimuleerd en geinspireerd om te durven experimenteren en soms offers te brengen, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Beeldelementen (zoals bijvoorbeeld kleur en lijn) worden aan een kunststroming gekoppeld en hier werk je creatieve opdrachten over uit.  Verder hou je een inspiratieboek bij op jou eigen manier en ontvang je (verplicht en facultatief) huiswerk. Op deze wijze leer je omgaan met uitdagingen en krijg je steeds meer inzicht in waar jouw creativiteit van gaat stromen en hoe je deze kunt inzetten en stimuleren!
DEEL 2: MEERDERE WEGEN LEIDEN NAAR KUNSTENAARSCHAP Wil jij graag leren hoe je de inspiratie van andere kunstenaars kunt gebruiken om tot een eigen authentiek beeld te komen? En hoe je een studie kunt maken vanuit een bepaald thema? In dit leertraject wordt een klassikaal onderwerp gekozen en vanuit de studie van andere kunst(enaars) leer je technieken en invalshoeken. Je creativiteit wordt geprikkeld en je ontdekt steeds meer welke keuzes jijzelf wilt maken! Ieder start op eigen niveau. Je leert van de gebaande paden af te gaan en ontdekt hoe je zelfstandiger aan de slag kunt. Huiswerk is een onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je meer zeggingskracht en diepgang in je werk kunt leggen, mede door inzichten over het vormen van een eigen visie op een onderwerp en een thema. Je kunt je eigen werk analyseren aan de hand van de beeldelementen, waardoor je ook de vervolgstappen kunt gaan maken. Je leert het verschil tussen afbeelden en verbeelden aan de hand van voorbeelden van andere kunstenaars en hoe jij je eigen creativiteit op gang kunt houden. Er wordt gewerkt vanuit een gezamelijk, als groep,, vast te stellen klassikaal onderwerp. Daarbinnen zijn allerlei variaties in uitwerking mogelijk, van figuratief tot abstract, van expressionistisch tot klassiek.
DEEL 3: WAT IS MIJN RODE DRAAD? Dit jaar is om te leren gericht onderzoek te doen naar jouw eigen drijfveren en wat je wilt maken en op welke wijze. Hier leg je de grondslag voor het afstudeerjaar, waarin je alles zelfstandig doet. Maar dit jaar begeleid ik je nog en zodoende is het een brug naar het laatste jaar. Je kiest een eigen thema en dat ga je ontleden, bekijken en de essentie van vinden! En dan mag je een kleine serie werkstukken gaan maken aan het einde van dit traject, Je schetst ,tekent en schildert, maar vooral vanuit een studiehouding. Je maakt veel en leert steeds meer keuzes te maken voor wat bij jou past. Zowel op gebied van technieken als stijl. DEEL 4: WIE BEN JIJ ALS KUNSTENAAR? Dit traject van 1,5 jaar (10 lessen) is voor kunstenaars die meer eigenheid, verdieping en consistentie in hun werk willen. Kunstenaars die ervaring hebben in het tekenen en schilderen leren nieuwe wegen te bewandelen en keuzes te maken, vanuit wie zijzelf als kunstenaar zijn! En dat is een hele kunst! Je leert hoe je zelfstandig onderzoek kunt doen vanuit een zelfgekozen thema en hoe je een visie hierop ontwikkelt. Je ontdekt welke meerwaarde dit heeft en hoe het je werk krachtiger maakt. De opdrachten stimuleren je creativiteit! Je schetst tekent en schildert, maar vooral vanuit een studiehouding. Je maakt veel en leert steeds meer keuzes te maken voor wat bij jou past. Zowel op gebied van technieken als stijl. Uiteindelijk werk je toe naar een serie werkstukken! Het doel is om inzicht te krijgen in wie jij bent als kunstenaar en van daaruit te leren werken.  En je leert hoe je zelfstandig een studie van een onderwerp vorm kunt geven. Er wordt van je verwacht huiswerk te maken en dit iedere les mee te nemen.De eerste 3 of 4 maanden ontvang je opdrachten om je creativiteit te prikkelen en je steeds meer op het spoor te zetten van de essentie van het onderwerp, waar jij mee wilt werken dit jaar. Daarna ga je met dit thema aan de slag vanuit de studiemethodes en/of de visie die in jaar 2 en 3 zijn behandeld. Ben je nieuw in dit jaar? Dan bespreken we van tevoren even hoe je dit aan gaat pakken of dit gebeurt al doende  lopende het jaar en dan spelen we in op jouw behoefte. De laatste les is een kadootje van mij en hierin wordt het gemaakte werk geexposeerd. We maken er een feestje van en sluiten de dag af met een middagje workshop
PRAKTISCHE INFO PAD VAN DE KUNSTENAAR De opleiding bestaat uit 4 delen en voor ieder deel wordt afzonderlijk een vergoeding gevraagd. Alle lesdagen zijn van 10u.-15.30u. Er is een heerlijke , goed verzorgde lunch, zodat je extra kunt genieten! TARIEF OPLEIDINGSTRAJECTEN Leertraject 1,2 en 3 : €630,-(6 lessen) Leertraject 4: €990,- (10 lessen) Bij betaling later dan datum in de faktuur of in termijnen komen €40,- extra kosten. Alles is inclusief veel teken-en schildermaterialen in de les, koffie en thee en een heerlijke lunch! Per traject volgt per mail een lijstje van zelf nog aan te schaffen en mee te brengen gereedschap en middelen. VOORWAARDEN EN INSCHRIJVING Bij voldoende aanmeldingen starten de leertrajecten . Je kunt je vanaf heden inschrijven. Wanneer het bedrag is bijgeschreven is de inschrijving definitief. Bij niet doorgaan ontvang je het reeds betaalde geld uiteraard weer retour. Voor annulering uwerzijds geldt het volgende: Buiten 4 weken voor aanvang cursusperiode: bedrag retour Tussen 4 weken en 2 weken: helft bedrag retour Binnen 2 weken: geen restitutie Gemiste lessen kunnen in sommige gevallen en bij uitzondering  gecompenseerd  worden met een les in een andere groep, indien mogelijk.  Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Er vindt geen restitutie van lesgelden plaats.